Sukututkimus Vaskelan waski-sukuiset

Vanhin tunnettu sukuamme koskeva kirjallinen aineisto on peräisin J.V.Ronimuksen suomentamasta "Novgorodin Vatjalaisen viidenneksen Henki ja Verokirjan vanhasta kirjoituksesta", joka on ajalta ennen vuotta 1480. Suuriruhtinas osti Suvannon taipaleen Valamon luostarilta ja antoi sen Korelan kaupunkilaisille maksamaan veroja ja kaikkia rasituksia. Taipaleella on ollut "kauppiasten ja kalanpyytäjien taloja vanhan henkikirjoituksen mukaan kolmekymmentä ja seitsemän, ja kansaa niissä seitsemänkymmentä ja seitsemän henkeä".

Kauppamiehenä mainitaan Onofreik Vaskov sekä kalastajina Senka ja Ileika Vaskovit, Filka Vaskov, Selivanko Vaskov ja Jeremenka Vasjkov. Nimet on alueen suomalaisasutuksen vanhasta sukunimijärjestelmästä ilmeisen tietämätön venäläinen kirjuri kirjoittanut "sen ja sen poikaa" tarkoittavalla ov-päätteellä. Kauppiaina on mainittu myös Vasko Kostov ja Vasko Stepanov. Nämäkin saattavat olla Waski-sukua. Kirjoitusmuodot Waski, Waskij ja Waskin ovat ruotsalaisvallan ajalta.

Vuodelta 1500 olevan uuden henkikirjoituksen mukaan "kauppiasten ja kalanpyytäjien taloja on viisikymmentä ja viisi, ja ihmisiä niissä kuusikymmentä ja seitsemän". Autioina oli neljä taloa.

Hakemisto: